Manuele lymfedrainage
Naast het bloedvatenstelsel heeft een paard ook een lymfvatenstelsel. Het lymfvatenstelsel is net zo uitgebreid vertakt als het bloedvatenstelsel en de grote lymfevaten lopen ook vrijwel parallel aan de grote bloedvaten. Lymfe is een haast kleurloze, heldere vloeistof. Deze lymfevloeistof bestaat uit water, afvalstoffen, resten van cellen, eiwitten, lange keten vetten (>12 C), enzymen, hormonen, antistoffen en witte bloedlichaampjes.
Het lymfvatenstelsel begint blind in de weefsels en neemt daar een deel van het weefselvocht op. Dit vocht wordt door het lymfvatenstelsel vervoert en teruggebracht naar het bloedvatenstelsel.
Van oorsprong is de techniek ontwikkeld voor behandeling van lymfestuwingen en lymfoedemen. In de loop der jaren zijn er steeds meer toepassingen bijgekomen en is nog steeds groeiende. Het lymfesysteem heeft namelijk naast een lichamelijke werking ook een energetische werking. Beide aspecten spelen een rol bij het opruimen, bij de reiniging.
Manuele lymfedrainage voor paarden heeft een positief effect op de algemene weerstand. Het lichaam wordt gestimuleerd tot het aanmaken van antistoffen en is meer alert bij aanvallen van buitenaf. Kortom: Het immuunsysteem gaat beter werken.
Hieronder staat een verkorte overzicht van de toepassingen. Van vele indicaties zijn ook wetenschappelijke onderbouwingen.
Toepasbaar bij:
- Stalbenen en Oedemen
- Spierbevangenheid
- Stijve rug of achterhandproblemen (lumbago)
- Peesontstekingen (tendinitis)
- Galletjes (idiopatische synovialitis en tendovaginitis)
- Hoefbevangenheid (Pododermatitis asptica diffusa)
- Nijlpaardhoofd (Morbus maculosus)
- Elefantiasis (lymfatisch oedeem plus verdikking van de huid)
- Post-traumatische en post-operatieve oedeem
- Zomereczeem
- Onrust, angst, stress
- Einschuss
- Verkoudheden (virus infectie)
- Wonden die slecht helen
- Tijdens en na een ziekte
- Na medicatie
- Na een narcose
- Algemene onderhoudsbeurt
- Na medicatie, operatie, narcose
- CPL
- Verminderde weerstand